Het arboretum

Een arboretum is een bomen- en struikenverzameling. Het arboretum bestaat uit 2 delen:
Een deel van 3,5 ha, dat ligt rond de huizen en is gestart direct na aankoop van het land en de gebouwen in 1990. Bomen en struiken zijn hier min of meer willekeurig gerangschikt.
Een nieuwer deel van 5,1 ha, aangrenzend aan het oorspronkelijke arboretum, werd in 2010 aangeschaft. Dit is het thematische deel van het arboretum.
Bodem en klimaat: rode klei, pH 5,7. Gematigd klimaat, vergelijkbaar met Nederland, iets milder.

arboretum kl meer 350x350
Langzaam aan is er een prachtige verzameling ontstaan van bomen en struiken, in een parkachtige setting.
Sinds 1991 zijn we hier nu serieus mee bezig. Inmiddels staan er ruim 1500 verschillende taxa (=soorten, variëteiten, cultivars etc). Ook staan er een aantal eeuwenoude bomen.
De bedoeling is om van zoveel mogelijk bomen de botanische soort te verzamelen (dwz zoals ze in de vrije natuur voorkomen), bij voorkeur gekweekt uit zaad of stek. Daarnaast verzamelen we speciale cultivars (gekweekte vormen) met bijzondere eigenschappen, bv een speciale bladvorm of bladkleur, of resistentie tegen ziektes of koude, etc.
Speciale aandacht gaat uit naar naaldbomen en vooral naar het geslacht Pinus (= dennen). Daarom zijn op het oudere deel van 3,5 hectare twee gebieden speciaal ingericht met naaldbomen, zogenaamde Pineta.
Naast bomen en struiken zijn er ook andere objecten om het terrein tot een interessant geheel te maken: een schaakbord, een uitkijktoren, een bank gehouwen uit een grote boomstam en vele andere kunst en kitsch objecten.